Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще инвестира над  41

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще инвестира над  41
Коментари Харесай

Нови центрове за подкрепа на хора с деменция и за грижа на възвратни хора с умствена изостаналост! Къде ще бъдат изградени те?

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще влага над  41 млн. лева. в построяването на 6 дневни центъра за поддръжка на хора с деменция и 68 центъра за грижа на възвратни хора с умствена назадничавост и психологични разстройства в 29 общини на страната, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Това разгласи зам.-министърът на районното развиване Деница Николова на конференция с присъединяване на специалисти от общините.

„ Мярката е измежду главните цели на държавното управление като обществена политика за интеграция на уязвими групи. Чрез нея даваме опция на децата в риск и възрастните хора с увреждания да се интегрират по подобаващ метод и да се ситуират в по-благоприятни места за живот. Съществуващите домове по-скоро водят до тяхната изолираност от обществото “, сподели Николова.

Досега в страната са построени 132 центъра за настаняване от фамилен вид и 26 предпазени жилища за децата в риск. Закрити са остарели домове. В допълнение са преустроени и осем центъра за медико-социални грижи за деца с опция за откриване на нови услуги в общността за предварителна защита на изоставени деца от 0 до 3 години.

„ Продължаваме политиката за деинституционализация на децата, само че в посока откриване на услуги, свързани с създаване на дневни центрове и центрове за социална поддръжка и преходни жилища за деца в риск във възрастова група от 15 до 21 години. С това ще закрием и останалите остарели институции за деца, лишени от наставнически грижи “, сподели още зам.-министър Николова.

29-те общини, където ще се изградят центровете, са Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР